Äänesi on arvokas, käytä sitä harkiten – 4 vinkkiä

Ei, en ole ehdolla kevään vaaleissa, vaikka olenkin kiinnostunut äänestäsi. Haluan kiinnittää huomiosi siihen ääneen, joka syntyy kurkunpäässäsi ja tulee ulos suustasi.

Puheääni on tärkeä työkalu monessa ammatissa. Opettaja, myyjä ja pappi puhuvat päivät pitkät, mutta niin tekee moni muukin, vaikkei välttämättä tulisi ajatelleeksikaan asiaa. Lisäksi ääntä käytetään paljon myös vapaa-ajalla. Pidäthän työvälineesi ja vapaa-ajan varusteesi kunnossa!

Jos äänensä menettää, huomaa olevansa pulassa. Asioiden hoitaminen käy vaikeaksi ja työnteko kenties täysin mahdottomaksi. Ääni voi tilapäisesti mennä vaikkapa flunssan vuoksi. Etenkin puhetyöläisiä vaanii kuitenkin myös muun muassa sellainen äänihäiriö kuin äänihuulikyhmy. Se johtuu tyypillisesti äänihuulten kovasta rasituksesta.

Pulaan joutumista voit ehkäistä pitämällä äänestäsi hyvää huolta. Kun kiinnität huomiota muutamaan asiaan jokapäiväisessä elämässäsi, pienennät sen todennäköisyyttä, että jonain päivänä äänesi ei kuulukaan.

1. Käytä ääntä normaalilla tavalla

Puhu niin tavallisesti kuin voit. Älä siis turhaan huuda, kuiskaa tai muuntele ääntäsi. Pyri järjestämään olosuhteet niin, ettei sinun tarvitse jatkuvasti korottaa ääntäsi ihmisjoukon hälinän tai ilmastointilaitteen hurinan yli. Muista myös hyvä ryhti.

2. Elä terveellisesti

Yleiset terveellisen elämän ohjeet sopivat myös äänenhuoltoon. Syö ja liiku terveesti, älä tupakoi jne. Lepää, harrasta ja tapaa ystäviä yms. Ääneen heijastuvat nimittäin sekä ruumiillinen että henkinen hyvinvointi.

3. Juo vettä

Vesi vanhin voitehista voitelee myös kurkunpään. Tämä sisältyisi kai tuohon kakkoskohtaan, mutta on hyvä nostaa erikseen esille. Äänihuulten limakalvot pysyvät hyvässä kunnossa, kun juot vettä pitkin päivää. Puhetilanteessa voi vedestä olla toki akuuttiakin apua suun kuivuuteen tai limaisuuteen.

4. Avaa ääntä ennen puhe-esitystä

Pidempään puherupeamaan ei kannata lähteä kylmiltään. Availe siis ääntäsi, vaikkapa yksinkertaisesti näin: sano ”ma-me-mi-mo-muu” ensin tavallisella puheäänelläsi, sitten hiukan korkeammalla äänellä, nouse yhä ylemmäs ja ylemmäs. Sitten laskeudu sieltä alas, jälleen askel askeleelta, kunnes sanot ”ma-me-mi-mo-muu” niin matalalla äänellä kuin osaat. Lopuksi vääntele kasvojasi erilaisiin irvistyksiin, niin artikulointikin sujuu paremmin.

 

___

Kuva: Serena Koi / Pexels