Puhu sydämestäsi – ja neljä muuta vinkkiä onnittelupuheen pitäjälle
Ilmassa on lintujen laulun ja auringon lämmön lisäksi jännitystä, kun alkukesän juhlat lähestyvät. Ammattiin valmistuneet ja ylioppilaat kutsuvat ystäviä ja sukulaisia juhlimaan kanssaan. Moni kutsun saanut haluaa kunnioittaa tilaisuutta muutamalla valitulla sanalla. Onnittelupuheen miettiminen voi saada kevätperhoset pyrähtelemään vatsassakin. Tästä saat tiiviit vinkit puheen valmisteluun.
1. Puhu lyhyesti
Ensimmäiseksi helpotan urakkaasi: puhu lyhyesti. Viisi minuuttia on aivan sopiva mitta, eikä kaksikaan ole liian vähän.
2. Puhu henkilökohtaisesti
Suunnitellessasi puheen sisältöä ajattele juuri tätä tilannetta. Älä mieti, mitä juhlapuheissa yleensä sanotaan, vaan mitä juuri sinä haluat sanoa juuri tälle päivänsankarille. Millaisia yhteisiä muistoja teillä on? Mitä ne kertovat päivänsankarista? Mitä hän haluaisi kuulla, mistä hän ilahtuu?
3. Jäsentele puhe
Asettele sanottavasi helposti seurattavaan järjestykseen. Suunnittele erityisesti aloitus ja lopetus: Aloita puhuttelulla sekä jollain kivalla koukulla, joka herättää yleisön mielenkiinnon. Päätä puheesi keskeisen viestisi tiivistykseen tai vaikkapa sitaattiin tai runonpätkään. Ja aivan lopuksi esitä onnittelusi.
4. Harjoittele
Harjoittele suunnittelemaasi puhetta ääneen. Tee siihen tarvittaessa muutoksia. Jos mahdollista, käytä koeyleisöä, joka voi antaa sinulle palautetta. Opettele puhe mahdollisimman hyvin, niin että voit esittää sen ulkomuistista tai tukisanalistan avulla. Sanasta sanaan sitä ei tarvitse muistaa, kunhan muistat sisällön ja järjestyksen.
5. Puhu sydämestäsi
Kun esityksen hetki lähestyy, palauta mieleesi puheen rakenne ja sisältö. Kertaa erityisesti aloitus, jotta puhe lähtee heti rullaamaan suunnittelemallasi tavalla. Puhetta pitäessäsi katso onniteltavaa, mutta myös muuta yleisöä. Keskity sanomaasi, puhu sydämestäsi ja anna tunteidesi kuulua ja näkyä.