Suuria tekoja puhumalla
”Tekoja – ei puheita!” vaativat ihmiset joskus toisiltaan. Onko hullumpaa vaatimusta kuultu! Sillä mitä muuta puhuminen on kuin tekemistä?
Kuten yleensäkin tekoja on monen kokoisia, myös jotkut puheet ovat pienen pieniä tekoja, toiset valtavan suuria. Pieni teko on esimerkiksi se, kun sanot ”mm”, kun kuuntelet toisen puhetta. Pienellä äännähdyksellä osoitat kuuntelevasi ja kannustat puhujaa jatkamaan. Äännähdyksen voisi jättää poiskin, etenkin jos keskustelukumppani näkee sinut ja saa saman viestin katseestasi ja nyökkäyksestäsi. Siksi yksittäinen äännähdys ei ole kovin suuri teko.
Joku toinen yhtä pieni äännähdys voi olla tekona suurempi. Kaupan karkkihyllyn edessä seisovalle pienelle lapselle sanottu ”ei” estää häneltä sen hetken tärkeimmän ja ainoan toiveen toteutumisen. Tämä teko on aikuiselle pieni, mutta sen aiheuttama pettymys lapsessa suuri – joskin lyhytaikainen.
”Pienet teot voivat olla osa jotain suurempaa.”
Yksittäisen tapauksen lisäksi on ajateltava pienten sanomisten yhteisvaikutusta. Jos kaikista ihmisten keskusteluista jätettäisiin pois ”mm”-ääntelyt ja muut pienet vuorovaikutusta voitelevat sanat, sillä olisi jo suurempi vaikutus kokemukseemme toisten kanssa elämisestä. Ja kun lapsi vuosien mittaan kuulee tarpeeksi monta kertaa ”ei”, hän kasvaa sietämään pettymyksiä ja tietämään, että kaikkea ei voi saada. Pienet teot voivat siis olla osa jotain suurempaa.
Sanoilla muutetaan yksilöitä ja joukkoja
Joskus myös yksittäisellä pienellä puheella on pitkäkestoisia vaikutuksia. Kehu tai haukku voi jäädä saajansa mieleen paljon vahvemmin kuin sen antaja arvaakaan. Parhaimmillaan kauniit sanat voivat nostaa itsetuntoa, antaa toivoa ja kantaa vaikeiden aikojen yli. Pahimmillaan rumat sanat voivat nujertaa, masentaa ja lyödä maahan. Tällaiset hyvät tai pahat puheet voivat olla siis suuria tekoja yhtä ihmistä kohtaan.
Toisinaan taas puheella vaikutetaan laajemmin. Ne ovat suuria tekoja jo siksi, että niiden vaikutus ulottuu moneen ihmiseen. Juhlapuhuja voi saada suuren yleisön kyynelehtimään. Kansanedustaja voi puheellaan eduskunnassa taivuttaa toisia edustajia puolelleen päätettävässä asiassa, ja lopputuloksena voi olla koko kansaan vaikuttava lainmuutos. Professori voi luennollaan saada kymmenet tai jopa sadat opiskelijat tietämään enemmän, ymmärtämään maailmaa ja pohtimaan suuria kysymyksiä. Kansan johtaja voi puheellaan luoda toivoa ja rauhaa tai toisaalta vihaa ja eripuraa.
Puhu hyvää – teet hyvää
Puheella siis saadaan kuulija tietämään, tuntemaan tai toimimaan. Puheella tekeminen onkin ihmisiin vaikuttamista.
”Puheella tekeminen on ihmisiin vaikuttamista.”
Seurauksena voi olla konkreettisia tekoja: kun pyydät minua sulkemaan ikkunan, todennäköisesti teen niin – ja puhumalla olet siis saanut ikkunan sulkeutumaan. Usein puheen seuraukset ovat vähemmän konkreettisia, mutta vähintään yhtä merkittäviä: kun annat työkaverillesi kiitosta hänen työstään, hänelle tulee hyvä mieli, hän levittää hyvää mieltä muillekin ja hän tekee työnsä entistäkin paremmin.
Puhumalla rakennetaan maailmaa. Aina kun puhut jotain hyvää ja hyödyllistä, muutat maailmaamme pikkuisen paremmaksi. Siinä jos missä on tekemistä.
One thought on “Suuria tekoja puhumalla”